Sköna, gröna maj…

The Forager (11)Nu finns det blommor i överflöd! Älskar att binda buketter.  Är dock sämre på att slänga ut dem när de vissnar :).
Tyvärr har den plötsliga värmen gjort att allt blommar samtidigt vilket är nackdel för bina. Jag vet att jag pratar mycket om mina bin (här, på jobbet, för H…) men de har verkligen blivit mina ”sladdisar”.
Jag har beställt en drottning som kommer efter midsommar. Om allt går bra så kommer jag vara nervös över 2 samhällen under vintern :).

IMG_4027

Jag har försökt förverkliga några idéer från Pinterest (lätt att fastna i timmar och titta och spara och spara – svårare att faktiskt utföra! :-))…Att plantera i en gammal verktygslåda är en av dem och grenar instuckna i metallrutorna som en slags vindskydd är en annan. Citronmelissen och koriandern köpte jag på ICA, satte dem i större krukor och nu har de utvecklats till buskar. Både sommar- och vinterförrådet är säkrat!

Växthusbygget går så pass fort det kan gå – men ur mina plantors synvinkel: ändå långsamt…H har ont i ryggen och jag hör mig själv säga: Men älsklig, jag kan ju bära de tunga sakerna!…Tänker att det blir ett bra träningspass.
Jag bär ner 160 lecablock samt ca 30 stycken cementsäckar (25 kg var) – inga problem styrkemässigt, uthållighetsmässigt – känner mig jättenöjd!
Tills jag får ont i magen och mer därtill  och blir påmind om att jag faktiskt har fött 2 barn och borde kanske inte gett mig på det som är tyngst…

IMG_4024
Är ganska irriterad över denna ”nyupptäckta” handikapp som begränsar mig i framtiden bara för att jag är kvinna!
Tröstar mig själv med att ta på min bidräkt och sätter på den första skattlådan…:)

Nu börjar jag äntligen få ihop alla begrepp som det pratades om på bikursen för 1,5 år sen.
De 2 vita lådorna är ”yngelrummet”, där ska drottningen gå runt och lägga ägg….och lägga ägg…..och lägga ägg….(måste vara fantastiskt tråkigt att göra samma jobb hela tiden!).
Ovanför de vita lådorna har man ett ”spärrgaller” som släpper igenom arbetsbina men inte drottningen. Det är för att hindra drottningen från att lägga ägg i ”skattlådan” som är den blåa. Där ska bara honungen finnas.
Jag kan sitta bredvid kupan i timmar och titta på hur bina flyger ut och in eller ta hundratals foton. Då har jag ingen bidräkt, ibland landar de på mig och nosar nyfiket men i nästa sekund är de borta igen…hittills har jag bara blivit stucken en gång och då ”knäade” jag på ett bi – får skylla mig själv!

Bikupan är troligtvis varm och av den anledningen drar till sig insekter som den här Lövträdslöparen. Och då är en irriterande ”tant” genast där med sin kamera! 🙂
Tänkte att jag skulle införa ”Rebeckas insektsinslag” i varje inlägg :-)…

Jag såg förresten de 2 rödsköldade asbaggarna igen (som jag skrev om i förra inlägget) de satt fortfarande ihop! Snacka om utdragen kärleksritual! 🙂

Fruktträden är i full blom och det bådar ju gott men älgarna brukar äta upp de enstaka äpplena som träden producerar (de är ca 10 år gamla) och under de senaste två åren har en mal ”skickat” upp sina larver som har kalasat på bladen. Men kriget är igång och det ser ut som att malen förlorar.
Jag krigar även mot kirskålen som har fullständigt tagit över min runda rabatt. Det kriget kommer jag garanterat förlora.

Har testat nässelsoppa nr 2 med fänkål i – riktigt god – receptet hittade jag HÄR.
Jag mixade nässlorna innan jag hällde ner dem i smöret + tog rätt mycket grädde.
Mixade även 10 liter nässlor som jag ska vattna mina plantor med – har läst någonstans att om man sönderdelar dem så kommer processen att frigöra näringsämnena gå mycket fortare.
Nya odlingarna på gång och de består av nya gurkor, Halloween pumpa, diverse matpumpor och squash. Som om inte dessa skulle räcka så fick jag idag en ”tvättsvampsgurka” utav min vän Anna – ni vet en sån som Mandelmanns tvättade sig med.

Grillsäsongen är igång och vad passar bättre än aubergineröra på nybakt bröd (recept finns i inlägget ”Hungarian food party”).
Delar även med mig ett recept på ungersk potatissallad som passar jättebra till grillat:

BY KRISTA C. (26)
Avslutar med den här härliga ”maj-bilden” på grannens ladugård. Ha det bra 🙂 /R

fullsizeoutput_5d1.jpeg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s