I denna ljuva sommartid…

The Forager (15)
Nu är det snart sommarlov! Ja, jag har fortfarande ”sommarlov”  – vissa av oss växer aldrig upp :-).
Det har varit mycket projekt under våren så nu behöver vi – både H och jag – pusta ut och återhämta oss. Längtar verkligen efter att kunna sätta mig ett par timmar i sträck och läsa en bra bok. (ex med: Beekeeping at Buckfast Abbey by Brother Adam? :-)).
IMG_4277
IMG_4275
För tillfället övervakar vi en kaninunge som bosatte sig i en av mina rabatter. Vi hittade den för ett par dagar sen och min dotter började genast spekulera: ”Tänk om den svälter!”, ”Tänk om den inte har någon mamma”, ”Kan vi adoptera den?”….NEJ! Vi kan inte adoptera den! Den skulle dö och man får inte ta hand om vilda djur hur som helst. Så vi kom överens om att vi skulle ”hålla koll”. Och kaninungen verkar klara sig hur bra  som helst. Varje gång jag vattnar rabatten så springer den iväg – men kommer alltid tillbaka på kvällen till exakt samma buske.
fullsizeoutput_5e6fullsizeoutput_5e7.jpegMina kaprifoler blommar och är fulla av humlor. Inte ett enda bi – de är någon annanstans. På ett sätt är det bra att de inte konkurrerar om samma föda men också synd att man inte får se dem i arbete.

fullsizeoutput_5e4.jpeg
img_4219.jpg
blogg juni 1 humla
Pioner… och ännu mera humlor. Denna gången en stenhumla (tror jag). Jag måste erkänna att jag är rätt dålig på humlor men det verkar finnas olika sorter. På bokrean köpte jag faktiskt ”Galen i humlor” av Dave Goulson – men har inte hunnit läsa den än – då hade mina kunskaper varit bättre :-). Får återkomma!

IMG_4256Mina penséer drar snart sina sista andetag och börjar sätta frön – har tröttnat på att plocka de vissna blommorna. Jag brukar vara jätteduktig på att ta tillvara på fröna men kommer garanterat glömma så dem till våren :-)).
När min längtan efter penséer blir för stor på våren så rusar jag ner till Stortorget i Växjö och köper i stället. Får skärpa mig där!
IMG_4238
IMG_4233Jar har däremot penséer som självsår sig och som kommer tillbaka år efter år på ett ställe där de egentligen inte ska vara. Det är en uppbyggd rabatt på husets östra sida som är täckt med sjösten och där vi har byggt in hinkar. Tanken från början var att jag skulle ha blommor i dem men i år har jag satt Halloween pumpa och Butternut squash. Är nyfiken på hur det kommer gå.
IMG_4237
IMG_4240Måste även visa min första  slanggurka :). Den är sååå cool!

Häromdagen körde jag förbi några fläderbuskar och trots att jag har fullt upp med allt annat så kände jag att jag inte kunde låta de blomma över bara så där! Så nu har jag en kastrull med flädersaft i kylen som mognar.

Första honungsskörden i år är avklarad. Det kommer bli mer honung men samtidigt  tror många biodlare att vi kommer behöva stödmata tidigare i år på grund av att allt blommar över så snabbt. Om vi tar binas honung och det inte finns blommor kvar för de att leva på – då måste vi ge dem socker.
Den ljusa honungen är ”nyslungad”, den tjockare är ”rörd” ca 1 vecka för att få den krämiga konsistensen.

Igår blev vi äntligen färdiga med inglasningen och firade det med ett glas vin. Inget fattades och inga glas var sönder – så tummen upp för Classicum.  Dock fortfarande bedrövlig beskrivning; men det gick till slut.
Nu har jag en trött man som under 2 månader har ägnat sin fritid åt fruns ”hobby” och en trött fru som bara håller på med sin ”hobby”. Detta fick jag reda på idag av en – ja, just det:  väldigt slutkörd och gnällig man! (Jag är också slutkörd! Men jag har ju ”bara” hållit på med min hobby! :-))
Jag är van. Så här brukar det låta varje år ett par veckor innan semestern. Tur att jag är pedagog och har förmågan att analysera och förstå situationen på ett djupare plan.
Det brukar lösa sig…Bara vi får vila.
Snart….mycket snart!
🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s