Halloween, valnötter och pumpafrön…

kattpumpa-2.jpg
När jag var barn i Transylvanien gick vi alltid till kyrkogården på Allhelgonakvällen. Den låg utanför byn på ett berg och från vårt hus såg det ut som att hela berget var i brand på grund av de tusentals tända ljusen. Bland gravarna stod cigenarorkestrar och spelade de framlidnas favoritsånger. Betalning? De fick en sedel mellan fiolsträngarna…

temetö
Kyrkogården…(fått lov att använda bilden! :))

För mig är det skillnad på Allhelgonakvällen (som var där och då) och Halloween som har säkert en mörk historia men som för mig – 2018 – är en humoristisk framställning av ”de döda”. Det är ett extra tillfälle där jag kan dekorera och än så länge verkar barnen uppskatta mina ansträngningar. Mina döda släktingar tänker jag på när jag MINNS saker och inte på en speciell dag. Häromdagen – när jag köpte fryst spenat – då tänkte jag exempelvis på farmor som ofta gjorde spenatstyvning ihop med fattiga riddare.
halloween 2 - kopia (2)

Söndag 3


I år tog dukningen lång tid. Jag vet att det inte syns på bilderna men det skulle se ut som att vinden har blåst omkring löven i en spiralformation.
Pumpor hade jag gott om och de sista, omogna melonerna fick agera ljustakar. Valnötterna kommer från Transylvanien – det gör dock inte vitlöken :).
Det tog ett par timmar innan jag kände mig nöjd och därmed var jag redo för stående ovationer…Ha!

H var iväg på jakt och det första han sa när han kom hem och såg min dukning var: ”Gud, vad fint det var!”
Önsketänkande…I stället blev det: ”Hur tänkte du här?…Ljusen är 30 cm ifrån mossan! Det är ju brandfarligt!” (Min mans relation till mossa och levande ljus har jag beskrivit tidigare…)
Hur tänkte jag? Jag tänkte just så att ljusen var 30 cm ifrån mossan  – alltså säkert avstånd…och att vi endast skulle ha ljusen tända under middagen!
Till en början var jag sur över att mina ansträngningar inte uppmärksammades men det gick över snabbt – jag dukade nog mest för min egen skull, för att få utlopp för min kreativitet.
Ljusen flyttades ut 10 cm till och släcktes direkt efter middagen.
Äktenskapet överlevde :).

Smoothie 1
Banan + blåbär + lite naturell yoghurt med bra bakterier + lite mjölk av något slag. Mixa.

Då jag håller på och ändrar om min kost (mindre kött, socker och vetemjöl, mer grönsaker) så var årets Halloweenmiddag ganska hälsosamt: kräftor, räkomlett, räkcoctail, smoothie…
Visar därför några bilder från förra årets middag, då jag la mer tid på maten och mindre på dukningen:

Tyvärr ligger växthuset för långt ifrån vägen så man ser inte så mycket mer än ljus därifrån. Därför är det kul att kunna visa mina Halloweenskapelser via bloggen :-).

halloween 13


halloween 10
När jag skulle skära ut mina pumpor så fick jag massor med ”gratis” frön. Jag inser att jag behöver skaffa en traktor eller åtminstone en jordfräs samt säga upp mig från mitt jobb om jag ska kunna ”ta hand” om alla dessa men jag har inte hjärta att slänga dem. De representerar livet på något sätt…
Och det får bli mitt avslut för denna gången: LIVET …efter… DÖDEN :-).
Mer snack om ”livet” i nästa inlägg, då den här antiinflammatoriska kosten (som jag har börjat med) verkar faktiskt ge livet tillbaka! 🙂
Vi syns! /R

pumpa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s