Mer odling…

Då var man IGÅNG! 🙂 Obeskrivlig känsla att se de små, gröna plantorna sticka fram huvudet. Ni som påstår att ni inte har ”gröna fingrar” – testa! Trädgårdsarbete ger inte bara belöning för mödan i form av goda och nyttiga grönsaker utan (enl forskning) även sänker stressnivån, minskar risken för depressioner, hjärt- och kärlsjukdomar och därmed gör att man lever längre. Vad mer kan man begära? 🙂

Att märka sina plantor på ett bra sätt är inte lätt. Förra året använde jag mjölkpaketremsor som jag skrev på och som jag skulle byta ut efter hand. Behöver nog inte tala om att det aldrig blev av och till slut satt jag där med en massa plantor utan namn då texten flöt ut. Spännande…
I år har startat med att klippa isär tomma smörpaket. Många använder gamla persienner och vattenfast penna. En vattenfast penna är bra! 🙂

80% av mina tomatfrön i år kommer från en tjej som bor i Grekland och som odlar ca 150 sorter. Bara tomater! Själv har jag endast ca 25 :-).
Lång väg kvar innan jag har hittat alla mina favoriter!
(Om någon av er blir sugna på att köpa från Helena så finns hon här).
Det finns även en Fb-grupp: Tomatfrön köpes/ säljes/ bytes.
Fördelen med de här alternativen är att det blir billigare och det finns många sorter att välja mellan.
Jag antar att när ”inbitna” tomatodlare är på utlandsresa så kan de få för sig att ta med sig frön från goda tomater. Något att tänka på i framtiden…?

När vi byggde växthuset och hade grävmaskin på plats så passade vi på att göra om det gamla trädgårdslandet då jag hade jätteproblem med ogräs, framför allt kvickrot som växte in från åkrarna.

Nu är lådorna klädda med markduk och jorden är utbytt.
Allt är frid och fröjd förutom att den här odlingsytan kommer långt ifrån räcka till mina behov! Så vi, (vi = H) får bygga fler!
För ett tag sen halkade jag in på en hemsida där trädgårdsmästaren Nils Åkerstedt redogör för hur man kan odla i enbart sand + gräsklipp. Det sägs att ex potatisarna blir väldigt släta (lätta att skala) – om man nu vill skala dem (skal är nyttigt!) Jag blev lite nyfiken och kommer nog testa det här i mina nya odlingslådor. Här finns en länk till den här metoden.

Medans jag väntar på min örtagård och varmare väder så försöker jag få lite medelhavskänsla i köket. Det snurrade trädet har jag haft ca 1/2 år (börjat köpa dyrare växter för då MÅSTE jag vattna dem! :-)) och rosmarinen ger nästan samma känsla som ett olivträd men är billigare.

Tog även in några kvistar som jag har pyntat med tygblommor. Allt för att få lite vårkänsla :-).

Kring mina ”tygprojekt”:
När jag sitter framför TV-n på kvällarna gillar jag att handarbeta samtidigt. Min farmor gjorde det – antar att jag har ärvt det därifrån. Den här skapelsen nedan ska faktiskt inte bli någon badrumsmatta utan jag ska göra kuddfodral av den. Och det kommer bli fler!

Häromdagen när jag rotade bland mina frön hittade jag tulpan – och pionfröna som jag sparade i höstas. ”De kan jag ju så nu!” – tänkte jag och började googla efter mer information. Inte helt enkla växter att föröka på det här sättet men hittade en hel del intressant fakta. Ni som inte orkar läsa allt om tulpan och pionförökning, bläddra vidare!

Tulpaner:
– kommer från Mellanösterns bergområde och kom till Europa på 1500-talet.
– på 1630-talet i Holland: ”tulpanmani”, nya korsningar blev till, priserna stack iväg, de polkagrisrandiga kunde kosta lika mycket som ett hus!
– fröna ska sås antingen i mars (när tjälen har gått ur marken) eller i september.
– för att fröna ska gro så behövs en köldperiod med vinterväta.
– man kan blanda sand och såjord, så fröna 0,5 cm under jorden – gräva ner krukorna i trädgården (på så sätt har man koll på var man har dem).
– tar 3-5 år innan det kommer blommor och de kommer variera i utseende (inte likna moderplantan!)
Man kommer kanske fram till någon ny korsning! 🙂 Spännande!

Pioner:
– har odlats i Kina i minst 1500 år (troligtvis mest för rötternas medicinska egenskaper)
– from 600-talet började man odla pioner för deras skönhet – framför allt hos välbärgade familjer; buskpioner fick endast finnas i kejsarens trädgårdar
– vilda arter finns i Spanien, Portugal, längst Medelhavet – hela vägen till Kina och Japan (många utrotningshotade p gr av turism)
– till Europa kom luktpionerna med Ostindiska kompaniet (slutet på 1700-talet)

Metod 1:
– om man ska så dem på våren/försommaren ska man lägga fröna 1 cm under jorden i upphöjd jordbädd och hålla sådden fuktig (fröna måste mjukna för att kunna gro)
– fröna behöver en varm period så under sensommaren kommer de växa underjordiskt (viktigt att markera var man har dem!)
– har man tur så kommer småplantorna upp året därpå;

Metod 2:
– om man får syn på mogen frökapsel på hösten så kan man plocka ut fröna och trycka ner dem direkt i jorden. Sen är det bara att vänta!

Innan jag ger upp för den här gången så vill jag bara tipsa er om en god, nyttig frukost som smakar nästan som en efterrätt! Nr 3 på listan, de andra har jag inte testat än.

Ha en fortsatt bra vecka!/ R


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s